10 nyttige miljømærker at kende til
Mærkevarer er nok noget, de fleste af os forbinder med eksklusivitet og høje priser. Men her skal det handle om nogle lidt andre mærker; Nemlig de mærker vi finder på mad vi spiser og produkter der er i nærkontakt med vores hud og luftveje.

Vi har samlet 10 mærker, som vi synes er vigtige, du kender til.
Svanemærket kender du måske fra dit vaskepulver og din shampoo, og du er måske allerede klar over, at svanemærkede produkter er et godt valg. Men hvorfor? Jo, svanemærket markerer at det givne produkt har sat så lavt et klimaaftryk som muligt, når det er blevet fremstillet og transporteret. Desuden er der nogle skrappe krav til kemikalier, så vi ikke belaster naturen eller vores hud med disse. Når du køber et svanemærket produkt, kan du ligeledes forvente et effektivt produkt med lang levetid. Det er nemlig essentielt, så vi kan begrænse belastningen på miljøet fra en eventuel ny produktion.
Er dit produkt svanemærket, kan du altså købe det med god samvittighed.
Den blå krans sikrer, at dine produkter er uden særlige allergifremkaldende stoffer. Det er en international mærkning, som du eksempelvis finder på makeup, cremer, rengøringsmidler, bind og bleer. Det er rigtig smart at se efter den blå krans både hvis du er allergiker, men også for at forebygge allergi.
EU-Blomsten er det officielle miljømærke i EU, og følger langt hen ad vejen de samme kriterier som svanemærket, som er det officielle miljømærke i Norden. Når du vælger produkter med EU-blomsten og Svanemærket, skåner du miljøet og naturen, du passer på dig selv, du sparer på jordklodens ressourcer og du viser ikke mindst omtanke for fremtidens klima.
Ecocert mærket finder du bl.a. på kosmetik, fødevarer og tekstiler. Før de forskellige produkter kan bære Ecocert mærket, skal mindst 95% af indholdet i produkterne være naturligt, det må ikke være giftigt og det skal kunne nedbrydes i naturen.
Dette mærke er et sundheds og miljømærke for tekstiler. For at produkter kan bære dette mærke, skal nogle helt specifikke krav være opfyldt. Disse krav omhandler eksempelvis indholdet af kemiske stoffer, som kan skade menneskers helbred eller miljøet. Mærket er din garanti for, at produktet ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer.
De fleste af os kender det røde ø-mærke, og mange af os går også efter det, når vi køber ind. Mærket fortæller os, at det er de danske myndigheder, der har ført kontrol med den virksomhed eller gård, som har forarbejdet, pakket eller mærket et økologisk produkt.
Nøglehullet finder du på forskellige fødevarer, og du forbinder det måske med sunde fødevarer. Det er også helt rigtigt. Før et produkt kan blive mærket med nøglehullet, skal det leve op til kravet om mange kostfibre og et lavt indhold af mættet fedt, sukker og salt. Produkter med nøglehulsmærket bidrager altså til en sund kost.
Fuldkornsmærket finder du på kornprodukter såsom brød, morgenmad og mel. Mærket sikrer at alle kornets dele er med, hvilket er fordelagtigt, da kornet således har bibeholdt fibre, vitaminer og mineraler. Mærket stiller ligeledes krav til indholdet af fedt, sukker, salt og kostfibre. Sundhedsstyrelsen anbefaler, vi får 75 g fuldkorn om dagen. Se derfor efter fuldkornsmærket.
Når du møder Dansk indeklima mærket, så har produktet eller materialet dokumentation for påvirkningen af luftkvaliteten i indeklimaet. Således sikrer du dig, at produkterne bidrager til et godt og sundt indeklima.
Det blå MSC-mærke finder du på fisk, der er certificeret til MSC standarden. Ved at vælge disse fisk støtter du det bæredygtige fiskeri.